duminică, 22 aprilie 2018

Bauturile alcoolice iti pot ruina viata


Dependenta de alcool afecteaza un numar mare de persoane si existe mai multi factori la mijloc, de la cei genetici si pana la cei psihologici, fiind important de stabilit de la bun inceput ca aceasta este o afectiune reala, motiv pentru care dependentii nu isi pot controla actiunile intotdeauna. De asemenea, multi nu fac diferenta dintre dependenta si placere, astfel ca nu isi constientizeaza activitatile, linia dintre cele doua fiind foarte subtire.

Diferite simptome
Simptomele dependentei de alcool pot fi destul de dificil de observat intrucat spre deosebire de drogurile puternice, bauturile alcoolice sunt usor de procurat din orice magazin, iar consumul este asociat de multe ori cu aniversari, evenimente importante, celebrari si momente de bucurie. Cu alte cuvinte, consumul de alcool face parte din viata fiecaruia dintre noi, astfel ca poate fi complicat sa se identifice o persoana dependenta fata de una care consuma doar ocazional, totusi printre simptomele aduse se numara cresterea cantitatilor si a frecventei acestei activitati, cresterea tolerantei la alcool si lipsa simptomelor neplacute de a doua zi.

Un alt semn ce se poate observa este consumul in situatii nepotrivite, precum inca de la primele ore ale diminetii, fie la locul de munca si nu numai, dorinta fiind foarte mare de a evita situatiile in care alcoolul este interzis. In acelasi timp, dependentii de alcool isi vor cauta intotdeauna persoane apropiate aflate in aceeasi situatie si vor evita contactul cu ceilalti, in timp ce bauturile alcoolice sunt ascunse intrucat exista un sentiment de vinovatie, insa care nu poate depasi dorinta. In plus, se pot amplifica starile emotionale si depresia, iar problemele de natura legala sunt mai frecvente in cazul dependentilor, care nu sunt constienti de actiunile lor. Asadar, pe masura de dependenta se agraveaza de-a lungul timpului, este important sa fie identificate semnele alarmante inainte ca cele mai complicate consecinte sa apara.

Numeroase riscuri
Dependenta de alcool poate sa atraga nenumarate probleme, intrucat acest viciu este foarte daunator, iar pe langa afectiunile la nivelul inimii si ficatului, pot aparea complicatii ale diabetului, ulcer, impotenta, pierderea structurii osoase, probleme de vedere si cresc considerabil riscurile de dezvoltare a cancerului intrucat sistemul imunitar are de suferit.

Asadar, este esential ca problema sa fie luata in serios si sa fie adoptate masurile adecvate cu ajutorul prietenilor si specialistilor. In prima faza poate fi ideala chiar si o discutie cu cei apropiati, urmand ca de aici, treptat, sa se modereze cantitatile consumate, pana cand totul sa devina o amintire. O alta idee este aceea de stopare imediata a consumului de bauturi alcoolice in ciuda faptului ca dependentii pot trece prin stari complicate in primele zile, insa acestea se vor ameliora in scurt timp, astfel ca viata se va imbunatati considerabil din toate punctele de vedere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu